donderdag 14 januari 2016

Rondjes breien

Hallo,
vandaag weer een berichtje vanuit mijn draadjesafdeling. Eind januari ga ik met mijn dochter naar een workshop Fair Isle breien, of te wel rondbreien met prachtige motieven. Techniek die afkomstig is van een Schots eiland, maar je veel meer ziet in de landen ten noorden van ons. Ik vind dat zo intrigerend en mooi, vandaar de inschrijving voor een workshop bij een gave wolwinkel "Bij Tante Betsy" in Eindhoven. Echt de moeite van een bezoek waard, een super actieve winkelierster Jolanda, die steeds weer wat nieuws en leuks voor haar klanten bedenkt.

Controlfreak als ik ben wil ik natuurlijk het breien met die korte naalden met een kabel ertussen al onder de knie hebben. Vandaar dat ik begonnen ben met een grote proeflap van het blog van Wieke van Keulen, de Fair Isle I , ze heeft er nog meer op haar blog staan. 

Maar ik dacht eenvoudig beginnen. Het valt me reuze mee en het lukt me nu al aardig om de baas te worden over die korte naalden en met de draden zowel links als rechts over je vingers.
 Ik heb net als velen van mijn leeftijd op naalden van 40 cm lengte, die je stevig onder je oksel stopte. Dat is echt heel anders, iets afleren is moeilijk, maar het is gelukt. Ik heb gemerkt dat je minder last van je armen krijgt bij deze ergonomische manier van breien,
Ik had een aantal jaren  geleden had ik ook als eens pogingen gedaan met het breien van kerstballen, dus hier lagen enkele rondbreinaalden met lange kabels van 1.20 meter ertussen. Die lange kabel zat me steeds in de weg, dus ben ik op zoek gegaan naar wat anders. Al zoekend kwam ik terecht bij mooie sets breinaalden, waarin meerdere maten naalden van 3,5 tmt 8.00 mm en drie maten kabels zitten, die je ook nog aan elkaar kan koppelen. Knap wie dat bedacht heeft. Nu ben ik in het bezit van een superset rondbreinaalden van KnitPro en het werkt echt zo fijn. 
De naalden zijn van hout, zijn goed glad, hebben een mooie punt en niet het minst belangrijke zijn heel mooi van kleur. Je kijkt er tenslotte steeds naar als je bezig bent. De kabels zijn soepel en krullen niet. 

Ik brei met sokkenwol met Invicta Colour, die heeft een heel lang kleurverloop en de effen Invicta extra op naalden 3. Deze heb ik nog extra aan de set toegevoegd. Al mijn naalden en kabels zitten in een klein tasje overzichtelijk op geborgen. 

Met Invicta Extra had ik al eerder op vier naalden deze polswarmers gebreid. Ik heb ze nog niet nodig gehad trouwens hier in het zuiden.
Ik ga zo weer der met mijn proeflap en zou iedereen aanraden om dit ook eens te proberen, 

8 opmerkingen:

de DIY Diva zei

Mooi! Ik kwam op het spoor van Fair Isle via een prachtige col in Mollie Makes van vorig jaar. Ik hou van die ingebreide motieven. Veel plezier met de workshop

KarinsArtScrap zei

prachtig Diny dit is wat ik niet doe breien heb het wel gedaan vroeger.
maar ik vind het wel heel erg mooiiiiii
Gr Karin

Gertrude zei

WOW, tolle Arbeiten
glg Gertrude

diana feenstra zei

Knap hoor, ik kan wel op korte naalden breien want daar brei ik mijn sokken ook op. maar met die rondbrei dingen zit ik steeds in de knoop met het draadje. Misschien toch maar eens proberen en anders blij ik toch maar op mijn sokken-naaldjes breien. Maar dat breiwerk ziet er wel heel erg mooi uit.

Liesbeth zei

Ook van alle markten thuis hé Diny, volgens mij kun jij ook niet stilzitten, en het is ook allemaal even mooi, supermooi.
gr. |liesbeth

Margo zei

Wat geweldig !!! Zo eenvoudig ziet het er niet uit hoor !
Groetjes
Margo

Wieke van Keulen zei

Hoi Diny, wat is je Fair Isle Sampler I mooi! Complimenten. Zou je een link naar mijn website www.wiekevankeulen.com willen toevoegen? Alvast bedankt, Wieke

Marlies zei

Prachtig breiwerk Diny. Zo te zien heb je het al aardig onder de knie. Veel plezier tijdens de breidag in Eindhoven. En ik ben trouwens helemaal wég van je dierenhuis!! Lieve groetjes, Marlies